Robotii muncitori si somajul

Se spune despre roboti ca usor-usor vor inlocui muncitorii. Nu se stie cu exactitate care va fi impactul acestora asupra campului muncii, dar un lucru este cert si anume ca tehnologia se indreapta spre acestia. Multi experti sunt de parere ca robotii reprezinta viitorul si unii deja se intreaba daca ei vor fi cei care vor crea cel mai mare somaj din istorie. Oamenii vor ajunge sa fie responsabili doar de munca de proiectare.

Un principal avantaj al robotilor este ca acestia nu se imbolnavesc si pot lucra 24 de ore pe zi, sapte zile pe saptamana fara a fi nevoiti sa se odihneasca. Singura problema a robotilor va fi reincarcarea bateriilor, dar si acest lucru probabil va cunoaste imbunattiri, astfel incat bateria robotilor sa tina cat mai mult. Robotii sunt astfel niste angajati perfecti. De la roboti nu se va avea pretentia sa ia initiative.

Muncitorii din marile firme deja se tem de acest roboti. Exista si oameni care saboteaza utilajele robotizate deteriorandu-le intentionat. Munctorii se tem ca si-ar putea pierde locurile de munca datorita noilor tehnologii, respectiv a robotilor. Aceste tentative de sabotaj a robotilor sunt cam rare, cu toate acestea nu se va putea spune cu exactitate unde va duce tehnolgia in viitor si cum vor fi afectati muncitorii.

O alta intrebare la care cei care folosesc robotii vor trebui sa raspunda este cum va fi viitorul, avand in vedere ca munca fizica umana va fi din ce in ce mai inutila? In industria automobila robotii deja au preluat controlul. Acestia sunt programati pentru a asambla masini, acest lucru ducand la o eficentizare a procesului de productie. Acum la orizont apar si alti roboti capabili sa faca si lucruri mai de finete cum ar fi transportul unui ou fara sa-i sparga coaja sau taiatul painii in felii subtiri.

O provocare clara pentru manageri va fi ca vor trebui sa concedieze o mare parte din angajati cu care au lucrat multi ani si de care s-au atasat emotional. Proteste cu privire la noile tehnologii au avut loc si in trecut, atunci cand oamenii se impotriveau revolutiei industriale. Multi reprezentati ai companiilor sunt de parere ca trecerea catre robotizare, i-ar putea face pe angajati mai liberi sa se dezvolte profesional in alte directii. Oamenii vor trebui sa se adapteze la noile tehnologii, deoarece factorul uman va ramane unul decisiv pentru buna functionare a robotilor.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.