Muncitorii din Japonia inlocuiti de roboti

Una dintre principalele probleme cu care se confrunta Japonia in momentul de fata este problema natalitatii. In Japonia natalitatea este in scadere, iar un numar din ce in ce mai mare de sinucideri are loc aproape zilnic. Solutia pare sa vina die la robotii muncitori.

Acesti roboti ar putea munci in locul a circa 3.5 milioane de japonezi pana in anul 2025, rezolvand problema fortei de munca din Japonia. Tara Soarelui-Rasare se confrunta si cu un numar mare de sinucideri. Aceste sinucideri apar in special datorita extenuarii muncitorilor. Japonezii doresc sa lupte cu aceste probleme prin implementarea cat mai curand a unui numar mare de roboti. Potrivit ultimelor statistici, pana in anul 2030, forta de munca va scadea cu 16 procente. In aceasta perioada, numarul batranilor va creste foarte mult. In momentul de fata, rata curenta a fertilitatii este de 1.3 copii pentru fiecare femeie.

Aceasta rata este cu mult sub limita necesara pentru mentinerea populatiei. Guvernul estimeaza ca pana in anul 2055, 40% din populatie va avea peste 65 de ani. Multi specialisti vorbesc deja despre faptul ca robotii reprezinta viitorul. Conform acestor specialisti, datorita faptului ca robotii vor ajunge sa inlocuiasca oameni in munca lor de zi cu zi, acestia vor avea timp sa se ocupe mai mult de familiile lor si de alte lucruri care le fac placere. Un alt avantaj al acestui lucru este ca metoda va duce la economii de 2.1 miliarde de yeni doar in domeniul asistentei medicale pentru batrani. Fie ca vrem, fie ca nu, robotii au inceput deja sa inlocuiasca o parte din joburile cele mai comune, iar acest lucru nu este valabil doar pentru Japonia.

Lucrul acesta se intampla in toata lumea. Spre exemplu in industria auto, procesul de asamblare al masinilor este in proportie destul de mare automatizat, iar acest lucru se va intampla si cu alte tehnologii. Japonia nu este singura tara care a introdus robotii pentru a realiza sarcinile de zi cu zi, acest lucru deja se intampla pe o scara mai larga. Piata muncii se va schimba odata pentru totdeauna atunci cand robotii vor ajunge sa inlocuiasca job-urile obisnuite, iar oamenii nu vor mai putea munci intr-un anumit domeniu pentru ca job-ul lor a fost preluat de un robot. Multe companii deja au in vedere aceste lucruri, cu toate acestea companiile sunt de parere ca oamenii se vor putea bucura mai mult de viata pentru ca sarcinile banale vor fi inlocuite de roboti.

Sursa

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.