Robotii vor prelua controlul?

Un cercetator da un raspuns pe care multi oameni il vor considera tulburator cu privire la viitorul omenirii dupa ce robotii vor ajunge sa preia controlul. Ideea unor masinarii inteligente pare desprinsa din filmele SF, insa expertii sunt de parere ca tehnologiile desprinse din filme sunt mai aproape de realitate decat am putea crede noi. Unii sunt de parere ca momentul in care inteligenta artificiala ar egala sau chiar depasi inteligenta umana este aproape. Cercetatorii vorbesc de 16 ani pana la acel moment.

Aproape fiecare om de stiinta are o parere diferita referitoare la momentul in care singularitatea va avea loc. Unii sunt de parere ca intr-un viitor apropiat sau mai indepartat, oamenii vor ajunge sa depaseasca limitele fizice, folosind aceste masinarii. Altii sunt de parere ca oamenii, vor ajunge sa cedeze treptat la abilitatile lor, urmand sa fie absorbiti in organisme bazate pe inteligenta artificiala. Futurologul Ray Kurzwell a prezis ca in anul 2029, computerele vor fi la fel de inteligente ca oamenii, iar incepand din anul 2046, acestea vor ajunge sa fie de miliarde de ori mai puternice decat inteligenta umana neasistata.

Bill Hibbard este de parere ca tehnologia va avansa asa de mult, incat in secolul al XXI-lea aceasta va ajunge sa depaseasca inteligenta umana. Acesta mai este de parere ca acest eveniment va avea loc in cursul vietii oamenilor deja nascuti azi. Alti cercetatori sunt insa de alta parere. Unii considera ca acest eveniment nu se va intampla prea curand. In momentul de fata inteligenta artificiala este la nivelul unui copil de 7 ani in ceea ce priveste intuitia si limbajul referitor la modul cum aceasta lume functioneaza.

Datorita intuitiei, oamenii pot privi spre exemplu un om care varsa o ceasca de cafea pe jos, iar in acel moment vor sti ca rezultatul va fi o balta pe podea. Un computer va avea nevoie sa faca o operatie laborioasa si sa stie dimensiunile exacte ale cestii, dar si inaltimea de la care este varsata pentru a intelege acest lucru. Un cercetator spune ca odata ce singularitatea va avea loc, oamenii nu vor mai fi nevoiti sa moara, avand posibilitatea de a se „upgrada” cu unele organe cibernetice. Oamenii vor avea posiblitatea sa faca tot ceea ce doresc, atata timp cat acest lucru va fi posibil fizic si nu va necesita extrem de multa energie. Ultimele doua singularitati sunt reprezentate de revolutia agricola si cea industriala.

Sursa

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.