Industria medicala si robotii

Industria medicala este si ea influentata din ce in ce mai mult de aparitia robotilor pe piata. Se pare ca in viitorul nu foarte indepartat vom vedea cum mecanizarea va fi un lucru destul de comun, chiar si in industria medicala, unde deocamdata majoritatea interventiilor se fac manual. Cel putin in industria chirurgiei, tehnologia avanseaza destul de mult, aceasta constituind un avantaj major fata de chirurgia clasica.

Chirurgia robotizata se bazeaza pe un sistem revolutionar care include o camera de inalta rezolutie si mai multe brate pentru activitatile complexe pe care le presupune aceasta activitate. In timpul interventiei chirurgicale, masina este actionata de pe un computer, de un chirurg. Manevrabilitatea robotului este si ea una extrem de precisa, facandu-se intr-un timp destul de rapid. Acesti roboti au inceput sa ajunga si la noi in tara fiind folositi cu succes in spitalele private. Interventia se face cu o foarte mare acuratete, iar timpul de recuperare este unul mult mai redus decat in mod normal, atunci cand se efectueaza o operatie obisnuita.

Partea de vizualizare se va face in trei dimensiuni. In ceea ce priveste partea de control, putem considera ca acest robot este practic o masinarie extrem de precisa. Toate cancerele vor putea fi operate de aceasta masinarie, iar principalul avantaj il va consta ca aceasta masinarie va fi mult mai precisa decat chirurgia generala. In momentul de fata la noi in tara, doar cateva spitale de stat ofera acest tip de chirurgie din cauza costurilor extrem de mari de intretinere. Aceste costuri ajung uneori sa depaseasca chiar si suma de 100.000 de euro pe an, de aceea multi producatori s-au orientat deja catre sistemul privat.

Aceste tehnologii se gasesc cu precadere in spitalele private, pentru ca doar in cadrul acestora se poate vedea cu exactitate intr-un mod acurat si coerent partea financiara. Robotul Da Vinci costa undeva intre 1,7 si doua milioane de euro, la aceste costuri mai adaugandu-se si costurile pentru pregatirea personalului, astfel incat acesta sa invete cum sa foloseasca aceasta noua tehnologie. Nu este un lucru nou ca robotica a avansat asa de mult, foarte multe companii incepand chiar sa se reorienteze, inlocuind angajatii obisnuiti cu robotii. In sectorul medical, se pare ca aceasta tendinta este abia la inceput, dar cu siguranta in anii ce vor urma nu va mai fi un lucru asa de nou ca operatiile sa se faca utilizand roboti special conceputi in acest sens.

Sursa

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.